News Categories: Education

09 Mar
By: Legasi 0

PERBINCANGAN MEJA BULAT: ISLAM DAN PEMBANGUNAN MODAL INSAN

Oleh: Dr. Suhaili Alma’amun

Pada 2 Jun 2017, Pertubuhan Legasi Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Oxford Centre for Islamic Studies (OCIS), United Kingdom telah bersama-sama menganjurkan satu perbincangan meja bulat bersempena dengan kunjungan Tun Abdullah Badawi ke OCIS. Perbincangan meja bulat tersebut dipengerusikan oleh Pengarah OCIS, Dr. Farhan Nizami dan Dr. Suhaili Alma’amun dari Pertubuhan Legasi Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku moderator.

Jumlah kesemua pembentang adalah tujuh orang. Pembentang dari Malaysia adalah Prof. Dato’ Dr. Mohd. Yusof Haji Othman (Pengarah, Institut Islam Hadhari), Prof. Datuk Dr. Azizan Baharuddin (Ketua Pengarah, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)), Prof. Madya Dr. Mohamed Azam Mohamed Adil (Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Kajian Tinggi Islam Antarabangsa (IAIS). Pembentang dari OCIS pula terdiri daripada Dr Talal Al-Azem, Dr Salman Syed Ali dan Dr Basil Mustafa. Pihak Pertubuhan Legasi turut menjemput seorang pembentang daripada Graduate School of Asian and African Area Studies, Kyoto University, Jepun iaitu Dr. Ai Kawamura.

Tema utama perbincangan adalah Islam dan Pembangunan Modal Insan, dan ianya dipilih kerana ia merupakan salah satu daripada lima dasar utama Tun Abdullah ketika Tun menjadi Perdana Menteri kelima. Tun Abdullah juga dikenali sebagai Bapa Pembangunan Modal Insan. Intipati perbincangan meliputi dua perkara iaitu pendekatan dan peranan institusi dalam pembangunan modal insan daripada perspektif Islam. Prof. Dato’ Dr. Mohd. Yusof Haji Othman dan Prof. Datuk Dr. Azizan Baharuddin mencadangkan pendekatan tawhidik manakala Dr. Basil pula berpendapat perlunya kepada aspek spiritual dan kepimpinan yang berasaskan kepada nilai ke arah pembentukan insan kamil (sempurna). Dari sudut institusi, Dr. Talal pula menekankan fungsi institusi pendidikan sebagai institusi tarbiyyah.

Beberapa orang pembentang memilih untuk menghadkan perbincangan mereka kepada bidang tertentu. Prof. Datuk Dr. Azizan Baharuddin menekankan kepada pendekatan STEM (science, technology, engineering and mathematics) yang perlu diasaskan kepada Quran dan Sunnah dan diintegrasikan melalui proses tadabbur dalam membentuk modal insan di bidang sains dan teknologi. Dr. Salman dan Dr. Ai Kawamura memfokuskan pembangunan modal insan dalam bidang yang lebih spesifik iaitu kewangan Islam dan kedua-duanya berpendapat institusi pengajian perlu bergerak selari dengan keperluan sumber manusia dalam bidang ini. Dr. Salman berpendapat madaris (sekolah agama) perlu mengambil peranan untuk mengatasi masalah ini.

Perbincangan ini membawa kepada cadangan untuk mengeluarkan buku Islam and Human Capital Development. Program ini diakhiri dengan lawatan delegasi di sekitar bangunan baru OCIS oleh Dato’ Dr. Syeikh Afifi Al-Akiti dan majlis berbuka puasa.

Read More
09 Mar
By: Legasi 0

MAJLIS PELANCARAN BUKU “BEING ABDULLAH AHMAD BADAWI: THE AUTHORIZED BIOGRAPHY”

Oleh: Dato’ Wong Sulong

Majlis Pelancaran bagi buku “Being Abdullah Ahmad Badawi: The Authorized Biography” merupakan majlis sulung anjuran Pertubuhan Legasi Tun Abdullah Ahmad Badawi yang diadakan pada 31 Oktober 2016 (Isnin) di Sime Darby Convention Centre. Majlis pelancaran buku ini telah disempurnakan oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-lah dan DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim. Turut hadir, Datuk Seri Dr. Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tun Musa Hitam dan beberapa Menteri Kabinet yang lain.

Buku hasil tulisan 457 halaman ini merupakan idea yang dicetuskan bagi menghasilkan bahan ilmiah yang berguna kepada masyarakat dengan memuatkan sejarah dan latar belakang kehidupan Tun Abdullah Ahmad Badawi serta liku perjalananya di dalam pentadbiran dan politik negara. Di sepanjang enam tahun pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi, beliau telah menyumbangkan kemajuan dan keseimbangan dari segi pembentukan modal insan, integriti, pembangunan koridor wilayah dan pelbagai lagi. Berikutan dengan itu, penghasilan buku ini merupakan penceritaan semula tentang apa yang telah diusahakan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi yang mungkin tidak diketahui oleh masyarakat kini selain daripada memberi kefahaman yang lebih mendalam tentang konsep pentadbiran di bawah kepimpinan beliau.

Majlis Pelancaran Buku ini juga menyaksikan Datuk Ramli Sarip turut sama dalam majlis tersebut menyampaikan lagu puisi ‘Ku Cari Damai Abadi’ dan ‘Perjalanan Hidup’. Puisi ‘Ku Cari Damai Abadi’ merupakan nukilan dari Tun Abdullah Ahmad Badawi sendiri di mana beliau menekankan tentang pencarian erti kehidupan yang sebenar. Kehidupan Tun Abdullah Ahmad Badawi yang yang penuh dengan falsafah menjadikan beliau sebagai seorang negarawan yang dihormati. Majlis Pelancaran Buku ini bukan sahaja bertujuan untuk mempromosikan sebuah naskah ilmiah, malahan untuk menghargai segala sumbangan dan keringat yang telah dicurahkan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi sepanjang beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia yang kelima dahulu. Kehadiran para tetamu dari pelbagai institusi dan agensi menunjukkan kesetiaan dan kepercayaan yang teguh kepada seorang personaliti yang sentiasa merendah diri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Sebagai sebuah pertubuhan yang menjadi tempat rujukan masyarakat untuk mengenali Tun Abdullah Ahmad Badawi dan pentadbirannya dengan lebih dekat, penghasilan buku ilmiah seperti “Being Abdullah Ahmad Badawi: The Authorized Biography” ini telah menjadi permulaan yang baik untuk Pertubuhan Legasi Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam meneruskan usaha, idea dan legasi Tun Abdullah Ahmad Badawi. Sehingga kini, sambutan yang diterima melalui Pertubuhan Legasi Tun Abdullah Badawi dan wakil agensi penjualan buku amat menggalakkan dan usaha untuk menghasilkan lebih banyak bahan ilmiah akan dilakukan seiring dengan matlamat Pertubuhan untuk menghargai dan meneruskan usaha Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Read More
09 Mar
By: Legasi 0

FORUM ON ISLAM, CIVILIZATION AND SCIENCE (FICAS 2017)

Oleh: Dr. Zul Ilham Zulkiflee Lubes

Pertubuhan Tun Abdullah Ahmad Badawi dengan kerjasama Persatuan Alumni Kyoto Malaysia (MYKYOTO) dan Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia telah menganjurkan Forum Islam, Peradaban dan Sains (FICAS 2017) bertempat di Hotel Marriott Putrajaya. Forum ini turut dianjurkan bersama oleh Pusat Pengajian Asia Tenggara (CSEAS) Universiti Kyoto, Jepun. Forum ini diadakan bagi menggalakkan dialog di antara pakar-pakar tempatan dan antarabangsa merangkumi bidang Sains dan Peradaban serta Islam dalam Arus Kemodenan.

Forum sesi pertama yang bertemakan Sains dan Peradaban telah dipengerusikan oleh Dr. Zul Ilham Zulkiflee Lubes (Universiti Malaya/ MYKYOTO) dan tiga orang panel ternama; Prof. Dr. Kayo Inaba (Timbalan Presiden Eksekutif Kesaksamaan Gender, Hubungan Antarabangsa dan Awam Universiti Kyoto, Jepun), Prof. Dr. Ismail Abustan (Universiti Sains Malaysia) dan Prof. Dato’ Dr. Mohd Yusof Othman (Pengarah, Institut Islam Hadhari, Universiti Kebangsaan Malaysia). Dalam sesi ini, panel-panel telah berbincang berkenaan kepentingan penerapan nilai-nilai kemanusiaan dan etika dalam sains agar perkembangannya selaras dengan ketamadunan manusia dan kemaslahatan umum.

Prof. Kayo Inaba dalam pengenalannya membincangkan pencapaian Universiti Kyoto dengan memperkenalkan pemenang-pemenang anugerah Nobel, field medallist, anugerah Jepun dan anugerah Kyoto. Beliau sendiri adalah pemenang anugerah L’oreal-UNESCO Woman in Science 2014 berdasarkan pencapaian beliau dalam penyelidikan biologi sel dan biomolekul. Beliau turut mengupas sumbangan-sumbangan saintis-saintis Jepun kepada masyarakat. Secara keseluruhannya beliau menekankan peri pentingnya prinsip kebebasan dalam bidang penyelidikan dan disiplin yang tinggi bagi menggalakkan penemuan-penemuan yang cemerlang.

Mengambil pendekatan yang sedikit berbeza, Prof. Ismail Abustan memulakan perbincangan dengan menerangkan fasa-fasa dalam hidup seseorang penyelidik dan bila mana kematangan itu dapat menyumbang kepada inovasi dan pencapaian dalam sains. Beliau turut mengupas bagaimana ayat-ayat Al-Quran telah memberikan tips serta panduan dalam pengurusan air dan juga perubahan iklim.

Sesuai dengan peranan beliau menerajui Institut Islam Hadhari, Prof. Dato’ Dr. Mohd Yusof Othman menggarap pengenalannya menelusuri sejarah dunia Islam, pertembungannya dengan dunia sains moden dan inovasi-inovasi yang tercipta. Beliau tegas menekankan kepentingan elemen kerohanian dalam sains dan teknologi supaya inovasi yang dihasilkan mengambil kira aspek kemanusiaan dan keseimbangan alam sekitar.

Forum kedua dipengerusikan Prof. Dato’ Ir. Dr. Hassan Basri (Universiti Kebangsaan Malaysia) yang bertemakan Islam dalam Arus Kemodenan. Panel-panel yang terdiri daripada Prof. Dr. Hashim Kamali (CEO, IAIS), Prof. Dr. Yasushi Kosugi (Pengarah Hadhari Center, Universiti Kyoto) dan Prof. Datuk Dr. Azizan Baharuddin (Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia) telah secara serius membincangkan peranan Islam dalam pembangunan masa kini dan kepentingan untuk terus memastikan nilai Islam tidak hilang dalam perancangan polisi dan pentadbiran.

Prof. Hashim Kamali mengupas peranan Institute of Advance Islamic Studies (IAIS) dalam mengembangkan prinsip Islam untuk diterapkan dalam penggubalan polisi dan perancangan ekonomi. Beliau yang telah menerbitkan lebih 300 artikel akademik sememangnya tidak asing lagi dalam bidang ini dan sentiasa memastikan institute ini terus menyumbang kepada perkembangan Islam walaupun terdapat pelbagai cabaran masa kini.

Bagi mendepani cabaran sebagai umat Islam di peringkat global, Prof. Yasushi Kosugi menekankan kepentingan ukhwah dan solidariti bagi memastikan hak-hak umat Islam di seluruh dunia terpelihara. Beliau memberikan beberapa contoh di mana umat Islam patut lebih giat membantu sesama ummah dan bagaimana prinsip kesatuan ini dapat membawa masyarakat ke arah pemodenan yang lebih harmoni dan aman.

Prof. Datuk Dr. Azizan dalam ucapannya mencadangkan Islam memainkan peranan yang lebih dalam mendepani cabaran-cabaran masa kini seperti perubahan iklim dan pembawa mesej keamanan sejagat. Beliau turut menyelar pihak-pihak yang telah menyalahgunakan buku-buku agama bagi menerapkan unsur-unsur yang terpesong dan menggesa pengguna berhati-hati dalam memilih bahan bacaan. Beliau turut menyokong inisiatif Pertubuhan Legasi Tun Abdullah Badawi dalam menyediakan platform perbincangan seperti forum ini agar budaya percambahan dan perkongsian ilmu dapat terus dihidupkan.

Seorang peserta forum, Puan Sheriffah Noor Khamseah Al-Idid juga menyatakan sokongan beliau terhadap forum-forum seumpama ini dan berminat untuk mendengar topik-topik yang lebih mencabar seperti pandangan Islam terhadap penjanaan tenaga menggunakan tenaga nuklear serta bagaimanakan Islam dapat berperanan dalam pengurusan risiko.

Forum ini telah berjaya dihadiri lebih 400 orang peserta yang terdiri dari pelbagai latar belakang termasuklah ahli akademik, pakar agama, penggubal polisi, pemimpin komuniti dan turut mendapat perhatian golongan professional muda dan pelajar institut pengajian tinggi. Sesetengah peserta forum turut berharap agar kertas kerja forum ini dapat diterbitkan dalam bentuk monograf sebagai rujukan di masa hadapan.

Read More